Spar på varmen

Få gode idéer til, hvordan du kan spare på energien og varmeregningen. Du kan bruge de samme råd, uanset om du har fjernvarme, varmepumpe, naturgas-, olie- eller træpillefyr.

Hvilken temperatur anbefales i din bolig?

21 grader er den gennemsnitlige stuetemperatur. Hold altid temperaturen på minimum 18 grader i alle rum for at undgå skimmelsvamp. Hvis du justerer for meget på varmen, skal der bruges mere energi til at varme rummene op i gen. Læs mere på skimmelsvamp.dk.

Hvad kan der spares, per grad du skruer ned?

Som tommelfingerregel kan man spare 5 % på varmeregningen for hver grad, du skruer ned. Prøv dig frem og find det temperatur-niveau, der passer bedst til dig og i din bolig. Se mere på sparenergi.dk.

Hvis du har fjernvarme

Tjek temperaturen på din varmemåler. Aflæs fremløbs- og returtemperatur på din måler. Hvis du holder returtemperaturen lav, udnytter du fjernvarmen bedre, og det gør opvarmningen af dit hjem billigere. Tjek din indstillinger og forbrug på E-forsyning.

Hvis du har radiator

  • Din radiator fungerer korrekt, når den er varm i toppen og bund og returrør føles kolde eller håndvarme. Hvis din radiator er kold i toppen, selvom du drejer termostaten helt i top, klukker, risler eller suser den, så kan ventilnålen have sat sig fast, der kan være luft i radiatoren eller pakdåsen skal udskiftes. Få 4 nemme trin til at tjekke dine vandbårne radiatorer på Sparenergi.dk.
  • Brug alle radiatorer i boligen. Det er meget bedre og billigere, at alle radiatorer er indstillet ens, end hvis kun én radiator kører på højtryk. Brug derfor alle radiatorer i din bolig og indstil dem på samme temperatur.
  • Der skal være plads omkring din radiator. Termostatens føler må ikke være tildækket. 

Er dine termostater for gamle?

Er dine termostater fra før år 2000, bør du overveje at skifte dem. Termostater styrer varmen i dit hus, og nye termostater kan bedre justere varmen.

Se, hvor meget du kan sparer ved at skifte termostater på Sparenergi.dk. 

Læs mere om digitale termostater på Bolius.dk.

Hvis du har gulvvarme

  • Gulvvarme er effektivt og behageligt. Vær opmærksom på, at det kan tage ca. et halvt døgn, før regulering af gulvvarmen virker. 
  • Derfor kan det ikke betale sig at sænke temperaturen om natten, eller når du er væk i løbet af dagen. Er du væk i længere tid, kan du godt skrue ned for gulvvarmen.
  • Alle gulvvarmekredse bør styres med egen rumføler. Læs mere om cirkulationspumper på Sparenergi.dk
  • Undgå store gulvtæpper, hvis du har gulvvarme, da de virker isolerende på varmen, og forhindrer varmen fra din gulvvarme i at stige op i luften og varme rummet op.

Fjernvarme varmer også det varme vand

Du kan spare penge på din varmeregning ved at bruge mindre varmt vand og tjekke, at dit brugsvand er indstillet til 50-55 grader. Ved højere temperaturer øges risikoen for kalkdannelser. Er temperaturen lavere end 48°C kan Legionella-bakterier gro i vandet, hvilket kan forårsage en alvorlig lungebetændelse. Læs evt. mere på Bolius.

Gode råd til at spare på det varme vand

Er dit hjem varmevenligt?

  • Luft ud kort – tør og frisk luft er billigere at varme op. Luft ud ved gennemtræk i max. 5 minutter ad gangen. Luk termostaterne imens, men du skal ikke slukke for gulvvarmen.
  • Gardiner og persienner isolerer. Sørg for at lukke dine vinduer helt, når det er koldt udenfor, og træk gardiner og persienner for, når det er mørkt – de kan nemlig også hjælpe med at holde på varmen. Træk gardiner og persienner fra igen om morgenen, så du udnytter gratis varme fra solen i løbet af dagen.