Børnehænder med vanddråber

Blødere Ishøj-vand til Ishøj-borgere

Pressemeddelelse

Fra december 2023 kan vi se frem til at skulle bruge mindre tid på rengøringen med at afkalke vandhaner og kaffemaskiner. Ishøj Vandværk begynder nemlig at sænke hårdhedsgraden i vandet, hvilket betyder, at alle i Ishøj får blødere vand direkte fra hanen.

Drikkevandet i hovedstadsområdet er kendt for at være særligt hårdt med et højt indhold af kalk. ”Vi kan se frem til, at alle Ishøjs borgere får gavn af fordelene med det blødere vand, som indeholder mindre kalk. Erfaringer viser, at det blødere vand både er godt for miljøet og vores økonomi, da der bruges mindre rengøringsmidler, sæbe og shampoo, hvilket gør spildevandet lettere at rense. Derudover vil der være færre kalkaflejringer i husholdningsapparater, der bruger vand, hvilket resulterer i lavere energiforbrug og længere levetid for apparaterne. For en familie på fire, betyder det blødere vand i gennemsnit en besparelse på ca. 500 kr. om året,” fortæller Ole Beckmann Skourup, formand for Ishøj Forsyning.

Fra 20 dH til 10-12 dH til samme pris

Fra december 2023 til februar 2024 vil hårdhedsgraden i vandet gradvist blive sænket fra 20 dH til det blødere niveau på 10-12 dH. ”Ishøjs nye vandværk er gjort klar til at blødgøre vandet ved hjælp af ion-bytningsmetoden, som i korte træk betyder, at kalken renses fra ved brug af salt. Ion-bytningsmetoden er valgt, fordi den er sikker og velafprøvet i forhold til at fjerne kalken effektivt. Vandkvaliteten og sikkerheden forbliver i samme høje niveau, som det Ishøj-vand, vi plejer at drikke,” fortæller Henrik Lemée, direktør i Ishøj Forsyning. 

Se film:  
Sådan kommer dit drikkevand til dig fra Ishøj Forsyning

Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør.

 

 

Fakta om det blødere Ishøj-vand
  • Fra december 2023 til februar 2024 får alle borgere i Ishøj blødere Ishøj-vand.
  • Vandets hårdhedsgrad vil falde fra 20 dH til 10-12 dH.
    DH (dH) står for det tyske “Deutsche Härte”, som er en måleenhed, der angiver vandets hårdhed, altså hvor stor koncentrationen er af opløst kalk og magnesium i vandet.
  • Vandet gøres blødere ved hjælp af ion-bytningsmetoden. Metoden er valgt, fordi den er sikker og velafprøvet i forhold til at fjerne kalken effektivt.
  • Erfaringer viser, at blødere vand i gennemsnit giver en familie på 4 personer en årlig besparelse på ca. 500 kr.
  • Det blødere vand er bedre for miljøet, da der bruges mindre rengøringsmidler, sæbe og shampoo, hvilket gør spildevandet lettere at rense. Derudover vil der være mindre kalkaflejringer i husholdningsapparater, hvilket resulterer i lavere energiforbrug og længere levetid for apparaterne.
  • Nogle bekymrer sig måske om ændringer i smagen og risikoen for tandskader på grund af mindre kalk i vandet. Styrelsen for Patientsikkerhed vurderer dog, at den samlede sundhedsmæssige effekt på vores tænder og tandkød er begrænset.
Emne