Grundvand er ikke bare grundvand

Når man taler om grundvand, taler man både om det grundvand, som ligger tæt på overfladen, og det grundvand, som ligger dybt nede i jorden.

På grund af vores klimaforandringer har vi fået meget voldsommere vejr med massive mængder af regn og sne. Det gør, at vores haver og kældre kan blive oversvømmet, og vi oftere tager gummistøvlerne på og snakker om, at grundvandet står højt. Det er ikke det grundvand, som vi drikker.

Det grundvand, som vi drikker, er regn og sne, som er sivet ned gennem lag af sand, grus, ler og kalk og har gemt sig i små hulrum. Det er en proces, som tager godt 30-50 år i vores område, og som i øvrigt er naturens egen måde at rense vores vand på.

Vandværkets rolle

Grundvandet, som vi drikker, pumper vi op på vandværker ved Regnemark og Thorsbro gennem Hofor. Herefter bliver det filtreret, og så har vi drikkevand.

I Ishøj bruger vi ca. 1,1 mio. m³ vand om året. Fra år 2021 planlægger vi at pumpe 800.000 m³ vand op fra Tranegilde Mark til vores eget vandværk i Ishøj Landsby. På den måde bruger vi vores lokale vandressourcer.

Læs om Ishøjs eget vandværk.

Læs mere om kvaliteten af vores drikkevand her.